Gösta Fäldt

Skärmavbild 2018-03-23 kl. 15.39.06.jpg

Kriminalkonstapel Gösta Fäldt

Gösta Fäldt föddes i Trelleborg den 25/12 1913. År 1936 blev han anställd vid Helsingborgspolisen och blev ordinarie två år senare. Under kriget (1945) blev han kriminalassistent och knappt tio år senare blev han förste kriminalassistent. Han hade en osedvanlig förmåga att snabbt sätta sig in i de skiftande problem som han mötte i tjänsten och gjorde sitt arbete raskt och sparade inte sig själv.

Han gjorde stora insatser under kriget och ingick i de tre musketörerna, som räddade människor över sundet och bistod Syklubben i Danmark.

Den 8/1 1958 blev hans sista dag, då han dog av en propp i hjärtat. Han blev 44 år. Hans död blev uppmärksammad i danska tidningar och kransar kom från flera gamla motståndsorganisationer, bland annat just Syklubben, men också från Öresundstjänsten och Einar Andersen. Även dansk-svensk flyktingservice var deltagande i sorgen. 

IMG_3658.jpg
IMG_3652.jpg

 

Gösta Fäldt nämns också i andras texter, bland annat här (okänd avsändare):

"Den 29/3 1945 ankommer klockan 17.00 en vagn med fem ton svenska handgranater till Ängelholms järnvägsstation. Med var också tomma lådor för ompackning. Det beräknades 334 lådor för att få med allt och då skulle man lägga 15 granater i varje, med tillhörande tändsatser. Partiet lastades upp på två lastbilar och kördes till en gammal ammunitionsfabrik i Tostarp 10 km från Ängeholm, där ompackning sedan skedde mitt i natten. Med var bland annat Fält och ytterligare två man. Det tog tio timmar att packa om allting. Vi började vid 21.00 och var klara 07.00. Lasten gick sedan iväg som en miljon papper och jag avtalade med sjökapten Bang att skeppet Else skulle gå till Höganäs under natten för att där lastas med "papper". Inom loppet av 24 timmar hade vi alltså tagit emot det, packat om det och lyckats få det ombord på båten."