Holger Nyhuus Christoffersen

Holger Nyhuus Christoffersen var dansk motståndsman och polis, som 1942 också blev kriminalpolis. Han var med och startade en militär gren av motståndsgruppen Holger Danske. De genomförde tunga och svåra uppdrag, som slet på medlemmarna både psykiskt och fysiskt. Under arbetet likviderade de nazister och förrädare, och sprängde viktiga mål. 

Under 1944 började Gestapo leta efter Holger, som då fick gå under jorden. Han ville dock fortsätta sitt motståndsarbete, men hade problem att repa sig efter all press som han utsatts för i arbetet. Det var på liv och död varje dag. Man beslutade att han skulle skickas för rekreation tillsammans med ett par andra medlemmar av gruppen. Med hjälp av krögaren H. C. Thomsen skulle de hitta en bra plats för att vila upp sig innan de kunde återgå till tjänst hos motståndsrörelsen. 

Ett telefonsamtal blev uppsnappat och röjde planerna som man dragit upp och både Nyhuus Kristoffersen och hans kollega Jörgen Juul Jensen sköts i ryggen utan varningsskott på den lilla orten Snekkersten. Det finns en sten uppförd där det hände, som står där än i dag. Den restaurerades för bara ett fåtal år sedan. 

Efter kriget flyttades deras kroppar till minneslunden i Ryvangen, som instiftats särskilt för fallna motståndsmän.