Bent Faurschou-Hviid (Flamman)

När man pratar om det danska motståndet så nämner man ofta Holger Danske. De hade som mest ca 350 aktiva medlemmar och flera av dem avrättades eller dog i tjänsten (64 st). Man tog på sig fler än 100 sabotageaktioner och dödade omkring 200 kollaboratörer. Ofta agerade de i och runt Köpenhamn, och det var också där de påbörjade sitt arbete på Overgade på Christianshavn.

Ett av de mest kända namnen i gruppen var Bent Faurschou-Hviid, som fick smeknamnet Flamman. Han hade påbörjat sin bana som sabotör på Nordsjälland, men övergick sedan till att jaga förrädare i Köpenhamn efter att en av hans bästa vänner dödats av Gestapo. 

Ryktet sa att han var både kallblodig och exakt, en mästerskytt i ordets mörkaste betydelse. Under lång tid under kriget var han den person som Gestapo ville åt och mest eftersökte. 

Det första mordet utfördes under 1943, då han var bara 22 år gammal. Utan undantag använde han pistol vid likvideringarna och snart gick rykten om en rödhårig, livsfarlig motståndsman också bland allmänheten. I gruppen omkring honom var han känd som en person som alltid klädde sig oklanderligt och förde sig väl. Man brukade säga att det syntes på honom att han kom från en välbärgad familj.

Mellan uppdragen befann han sig ofta i svärföräldrarnas sommarhus i Hvidovre. 

Han flydde under en kort period till Sverige, men återvände sedan till Danmark. Den 18 oktober 1944 omringades han av tyskarna i villan där han befann sig. Utan möjlighet att undkomma begick han självmord med cyankalium. När tyskarna hittade honom hade giftet redan verkat. 


Kort film om Bent Faurschou-Hviid från Nationalmusset