Jørgen Gersfeldt

Skärmavbild 2017-02-20 kl. 13.09.28.png

Jørgen Gersfeldt var en dansk läkare som gjorde en mycket mångfacetterad och stor insats under andra världskriget. Tyvärr finns mycket lite att läsa om hans gärning. Han bodde i Snekkersten och det inledande arbetet han gjorde bestod av något så udda som att hjälpa till att hålla de minsta barnen lugna under turen över sundet. Eftersom det var kolsvart och tyst om nätterna, så hördes deras ledsna skrik ofta lång iväg. Flera gånger hade Gestapo uppfattat det och människorna i båtarna åkte då fast. Det ledde till en del ilska och farliga situationer när människor ville försöka tysta bebisar och liknande. Med hjälp av Jørgen Gersfeldt lyckades man istället ge dem lite lugnande, vilket höll dem avslappnade och tysta hela vägen över. Det lyckades utan problem varje gång. Dock har han själv efteråt påtalat att han haft betänkligheter kring saken i många år, men att han i takt med att tiden gått förlikat sig med saken. Hans insats räddade hundratals barn och deras föräldrar över sundet. 

Läkaren Gersfeldt upplät också sin villa som gömställe till flyktingar i Snekkersten, och han arbetade tätt tillsammans med ägaren till Snekkerstens kro, H. C. Thomsen. Med hjälp av båten Margrethe skeppade man mängder av folk över sundet. Tillsammans ingick de sedan ett samarbete med Dansk-svensk flyktingtjänst och den stora motståndsgruppen Holger Danske. Även polisen var inblandad i det här händelserna. Gersfeldt samarbetade också med skeppshandlare H. E. Jensen, som hade en båt som hette Stella, och fiskaren Johannes Nielsen, som hade en båt som hette Carl (den senare utgick ifrån Espergærde). 

I maj 1944 blev Gersfeldt tvungen att fly till Sverige när Gestapo kom allt närmare de olika grupperna och tillfångatog folk till höger och vänster.  Bara några månader senare greps kompanjonen H. C. Thomsen för andra gången och skickades till dödslägret Neuengamme. Där dog Thomsen 4 december 1944. 

Gersfeldt själv fortsatte i Sverige att arbeta som flyktingläkare, något han gjorde fram till befrielsen i maj 1945. Efter kriget återvände han till Snekkersten och sin läkarpraktik. 

Värt att veta är att en av båtarna som användes i Snekkersten flyttades till Haifa i Israel efter kriget och blev där ett monument över flyktinghjälpen i Öresund. Båten hade ägts av Jonas Børgesen, som också han var delaktig i flera av rutterna. 

Man räknar med att läkare Gersfeldt hjälpt till att rädda fler än 1100 människor över sundet.