H.C. Thomsen

06-07-01-tx.jpg

På Strandvägen i Snekkersten står en minnessten rest över Hans Christian Thomsen. Den restes redan 1946 och har funnits där sedan dess. Och när man läser om honom, så förstår man snabbt varför hyllningen gjorts. Thomsen var en av de viktigaste personerna när det gällde att rädda människor över sundet, vilket också står inristat på stenen: Flyktingarnas modiga räddare.

Det är ingen överdrift att påstå att han riskerade både liv och familj för att rädda så många han bara kunde. Rutten han arbetade vid fick också namn efter honom: Thomsen-flyktlinjen. Som ägare till krogen i Snekkersten blev han ett viktigt kugghjul för andra motståndsgrupper och flyktingorganisationer, som Syklubben. Han både gömde och skeppade människor. Intressant är att han påbörjade sitt arbete långt innan det organiserades tillsammans med andra grupperingar och svenska medhjälpare. Då använde han sin båt Margrethe. 

Efter en tag kom hans krog att kallas Färjekrogen, eftersom det var här många av motståndsmännen samlades och möttes runt sitt arbete med att skeppa flyktingar. 

Med tanke på hur han stred för värnlösa människor, så är det med extra mörker man läser om att han förråddes av stikkers (förrädare). Ett samtal mellan Holger Nyhuus Christoffersen och Jørgen Juul Jensen från motståndsgruppen Holger Danske avlyssnades av en förrädare, då de bestämde möte med Thomsen. Holger och Jørgen dödades på väg till mötet och krogägare H. C. Thomsen greps på mötesplatsen, den 11 november 1943.

Thomsen fördes till förhör i Shellhuset och satt en vecka i fängelse, men bevisen var svaga och två män hade redan dödats. Därför släpptes han igen. Knappt ett år senare var det dags igen. Den 11 augusti 1944 greps han igen och skickades vidare till Frøslevlejren.

Därifrån skickades han sedan till koncentrationslägret  Neuengamme, där han dog. Enligt ryktet ska hans familj ha fått ett brev från lägerförvaltningen där det påstods att han dött av lunginflammation, vilket var en lögn. Långt senare vittnar en medfånge om att han piskades till döds. Ett svart och sorgligt öde för en man som aldrig vek en tum, eller tvekade över vad han ville göra för att bibehålla människors säkerhet och värdighet. 

Han samarbetade bland annat med: 

Dansk-Svensk Flygtningetjeneste
Helsingør Syklub
Holger Danske

Läkaren Jörgen Gersfeldt sa efter kriget: 

"Thomsens död gjorde starkt intryck på mig och min fru. Under arbetet med de illegala transporterna hade vi lärt känna honom som en god, dansk man och en storartad människa, som aldrig var rädd för att offra sig när det kom till att rädda människor i nöd. Han utsattes för många prövningar och visade både mod och lojalitet mot medlemmarna i gruppen av frihetskämpar. Jag har honom att tacka för att jag kom undan tyskarna. Utan hans varning den 3 maj hade det gått illa."