Carl Palm

Polisöverkonstapel Carl Palm (1899-1993)  arbetade tätt tillsammans med den danska motståndsrörelsen. Hans kontaktperson var oftast Erling Kjær.

Officiellt var hans jobb att skicka tillbaka danska flyktingar som ankom i Helsingborg och han begick alltså ett allfarligt tjänstefel när han istället såg till att man kunde rädda så många som möljigt.

Han blev chef för säkerhetstjänsten i Helsingborg1939, men övergick efter ett par år till att arbeta som föreståndare för gräns- och passkontrollen i Helsingborg.

I hans uppgifter ingick också att eskortera vissa tyska befälhavare och liknande till Norge via Helsingborg, för att de skulle undgå trubbel på den svenska sidan. Bland annat hade han den tyske rikskommissarien Terboven på genomresa i Helsingborg. De enda riktlinjerna de fick var en näve pengar i handen och en order om att skjuta ifall det behövdes. Carl Palm sa själv efter kriget:

"Terboven var något av det suraste jag sett. Han ville inte prata och skulle tvunget över gränsen till Norge i en ambulans. Det var sånt vi sysslande med ibland. Men en av de mest intressanta händelserna var hur kapten Erik Brasch flydde från Danmark till Sverige för att undkomma Gestapo. Han studerade hur växlingen av järnvägsvagnarna gick till i Helsingör och erbjöd sig sedan att köpa en järnvägsmans uniform. Mannen vägrade. Det hindrade inte Brasch, som söp mannen full och lade 300 kronor på bordet för uniformen som han tagit. Sedan ställde han sig helt enkelt på fotstödet på nästa tåg som kom och åkte med över till Sverige via tågfärjan, mitt framför ögonen på tyskarna i tullen. Väl framme i Helsingborg klev han av och saluterade den danska flaggan innan han inställde sig hos oss på Stallgatan 10, där säkerhetstjänsten och utlänningsavdelningen fanns. Ett hus som senare revs."

Under åren då kriget pågick såg Carl Palm tillsammans med resten av styrkan i Helsingborg fler än 25 000 flyktingar strömma genom Helsingborg. Inledningsvis tog de emot och förhörde samtliga på det lilla kontoret, men i oktober 1943 så gick det åt skogen när judeförföljelsen började i Danmark. Plötsligt kom det 300 personer på en enda natt. Hela kusten fylldes av folk som flytt. En morgon hittade de över 100 strandsatta kvinnor och spädbarn som lämpats av ytterst på hamnens pir. Barnen var nedsövda för att inte skrika under överfarten. Flera båtar kantrade och många dog på vägen. Efterhand flyttade man ut mottagningen till Ramlösa genomgångsläger. 

Carl Palm var även inblandad i den illegala posten, som gick från Sverige till Danmark. Ofta när någon anlänt hit ville de skriva hem, men de var inte alltid så försiktiga med vad de varit med om och skrev vitt och brett om flykten. Livsfarligt, givetvis. Då gick Palm och övriga in och läste all post och censurerade för att ingen på danska sidan skulle behöva sätta livet till om tyskarna fick tag på posten.

Flera gånger blev Carl Palm lockad över sundet av tyskarna, men åkte aldrig, som tur var. Efter kriget hittades journaler på honom i Gestapos ägo. Även Getapo-chefen Juhl erkände detta när Tyskland kapitulerat. 

"Vi fick dagligen information om vad som hände i Danmark, angående sabotage och sånt," sa Carl Palm efter kriget. "Bland annat genom danska underrättelsetjänsten."

En gång skickade Palm in en falsk nyhetsrapport till Sveriges Radio, för att rädda ett fartyg som släppt av flyktingar i hamnen i Helsingborg. Man sa att skeppet kapats av motståndsmän som tvingat kaptenen i land. Det räddade kaptenens liv.

Palm och de andra organiserade också förvaring och smuggling av sprängämnen till den danska motståndsrörelsen. Man förvarade vapnen i en lokal på Norra Vallgatan, och kallade dem hushållsartiklar. När bjälkarna började bågna fick man flytta alltihop till Kriminalist Theodor Elmors garage på Pålsjögatan. 

Efter kriget tackades Carl Palm på båda sidor sundet. 

Han dog 1992. 

Har du mer information? Vi tar gärna emot den.