Aside from being deeply moved by your film because “I was there” I must tell you that you have put together a valuable document which is a tribute to the men and women who risked their lives to save their neighbors. It doesn’t matter that it is, as you say, a bit rough around the edges. What counts is that it provides the world with a portrait of these men and women, every one of whom shows the audience a role-model which especially during these days is badly needed.

Even if your main audience is Swedish young people what this document means is that it invokes a period in modern history which can teach the world today something essential which seems to have been forgotten: every human being is important.
— Benni Korzen, räddad över sundet och Oscarvinnande filmproducent

Om projektet Flykten över sundet

Webbsidan och filmen är två lika stora delar av projektet Flykten över sundet. Själva sidan är något av en faktabank som ska bistå gymnasiet (och eventuellt yngre årgångar) med information om hur området runt Öresund såg ut under kriget. Här finns mycket fakta att hämta och allt är skapat som originaltext (ca 200.000 tecken/35.000 ord)

Själva filmen om Flykten över sundet handlar om de svenska och danska motståndsmän som smugglade människor och vapen mellan Helsingborg och Helsingör under andra världskriget.

Filmen handlar också om människorna som flydde. Vilka var de? Var kom de ifrån? Var blev de av?

Huvudpersoner i dokumentären är medlemmarna i Syklubben, som motståndsgruppen hette på den danska sidan, men vi möter också den svenska förgreningen med poliser, som fick namnet de tre musketörerna


 

Mer om filmen

Det är inte en actionfilm, knappast omvälvande i sin cinematiska presentation. Det är intervjuer och vittnesmål, från de som var med och människorna som följt i deras spår. Men historien fanns inte presenterad tidigare. Nu finns den. 

Vi möter Sören och Karina i Helsingör, experter på Syklubben och engagerade författare till en bok som redan är översatt till engelska på samma ämne, och vi möter Stig som utgår från Snekkersten i sin dagliga forskning kring alla flykterna över sundet på 1940-talet. Han är en av Danmarks mest belästa på ämnet.

Med är också Jens, vars mamma var en del av motståndet i Lyngby under kriget, och som senare fick fly till Sverige. Jens är dessutom forskare och väl insatt i händelserna på alla sätt. Han är en kunskapsbank, med kopplingar till hela världen. 

I deras sällskap hittar vi Lennart i Höganäs, som berättar om sin pappa som organiserade vapentransporter och hemligt mottagande av folk i hamnen, och vi träffar Stina som berättar om hur Råå drabbades av den danska ockupation. Om hur de svenska fiskarna räddade otaliga människor under bara ett fåtal månader. 

Uppe i Gilleleje mötte vi Hanna, som flydde från Tyskland till Danmark, och från Danmark till Tyskland. Hon berättar klart och tydligt om den hastiga resan mot Sverige efter razzian från Gestapo i oktober 1943. 

På en hemlig adress i Helsingör gled vi in i skuggorna och mötte Grace, dotter till den meste flykthjälparen under kriget: Erling Kjaer. Hans arbete har fått världsrykte, men Grace har aldrig intervjuats. I hennes berättelse får vi möta en sargad man i bilden av hennes pappa, en person som aldrig hämtade sig efter uppoffringen han gjorde. 

Vi träffar sedan Staffan i Helsingborg, som med stor kunskap återger hur Helsingborg såg ut och varför det blev de danska fiskarna som räddade så många. I de fotspåren följer vi med hem till Lena, vars pappa var en del av den svenska delen av syklubben, som respektfullt kallades de tre musketörerna (även om de var fyra till antalet). 

Vi har dessutom fått kontakter i hela världen, och bidrag till filmen har lämnats av Helsingörs Dagblad, Steven Spielsbergs USHMM och TV-Helsingör. I deras material möter vi bland andra Preben, en man som i ung ålder jobbade med Syklubben. Vi hör också talas om Benni som flydde hals över huvud en sen natt, då bara ett barn.  


Bakom filmen

Idé, produktion och klippning är gjord av LEDSEN BOOF DOCS, Conny Palmkvist och Markus Nobreus. De har stått för idé, manus, filmning och klippning. Runt dem har en del andra aktörer samlats. Främsta medproducent är Stig Püschl.

Övriga som har bidragit med material och finansiellt stöd är:

TV-Spot Helsingör, Helsingborgs stad, Visionsfonden och Robin Jansson.


Kontakt

Du når oss enklast genom att maila oss. Vi svarar så fort vi kan.