Om extramaterialet

Här hittar du filmklipp, bilder och intervjuer som vi klippt under tiden vi arbetat. Det är både utdrag och extra media, som inte finns med i filmen. Allt är råmaterial och mer kommer efterhand. Men här finns också lite ljud och bild som andra arbetat fram före oss. Samtligt material är använt med tillstånd. 

 

film

Lena berättar om sin pappa Gösta, som var en av de tre musketörerna. Gösta dog redan 1958.


Morden på Grønnegangen

Förhandstitt: Här berättar Stig om hur de två danska motståndsmännen blev skjutna mitt i Snekkersten. - Mer information här


Förhandstitt: Sören och Karina berättar om Syklubben. De är båda experter på ämnet och har bland annat skrivit boken Syklubben - Helsingörs motståndsgrupp som lurade tyskarna. Klippt på råmaterialet. 

- Läs mer om Syklubben här (ännu mer material finns under fakta-delen)


Förhandstitt från intervjun med Grace, direkt ur råmaterialet (oredigerat). Grace är Erling Kjaers dotter, och såg med egna ögon många av de händelser vi andra bara kan läsa om. 


Förhandstitt från intervjun med Hanna, direkt ur råmaterialet (oredigerat). Hanna flydde från Tyskland till Danmark, och sedan till Sverige under en tretton timmar lång resa över ett stormigt Öresund. 


Flykt och vapen i Höganäs

Förhandstitt: Lennart berättar om sin pappa Gunnar, som var delaktig i aktionerna runt Höganäs under Kriget. Vi får också höra talas om ett sidospår, som man aldrig lyckats reda upp angående Jane Horney. 

 

Allmänt Sverige - Danmark under kriget

Förhandstitt: Staffan och Stig berättar om hur Sverige drabbades av kriget när Danmark ockuperades. Inte många vet att man till exempel tände brasor längs stränderna för att hälsa från land till land.


Material från folk som hjälpt oss

Ida flydde till sverige- hör henne berätta

Förhandstitt: Intervju av Stephen Schwartz och Katia Petersen från Ida bliver dansker (aldrig publicerad). Omklippt och ljudsatt av projektet. Materialet är använt med tillstånd av Stig Püschl.


Toves mamma flydde till Sverige

När Toves mamma flydde till Sverige lämnades Tove själv kvar i det ockuperade Danmark. Hör henne själv berätta i det här klippet. Tack till BT, som låter oss använda det. 


Från Danmark under ockupationen

Arkivmaterial från Danmark, delvis oklippt i vissa fall.


Ljudfiler

Här kan du lyssna på en intervju med sjuksköterskan Tove Wandborg, där hon talar om hur det gick till när man flyttade Thormod Larsen från gruppen Syklubben efter skottskadan. 


Tidigare upplagt - förhandstittar

Förhandstitt intervjun med Stig

Följ med hem till Stig när han berättar om hur Danmark såg på Sverige. Hur farligt var det egentligen att vara med i motståndsrörelsen?

Förhandstitt intervjun med staffan

Staffan berättar om Helsingborg under kriget och vad som skedde i länderna runt om oss. Intervjun är just nu på klipp och publiceras framöver.