Speditören

För att kunna organisera de många rutterna och resorna till Helsingör bildades något som kallades Speditören. Det skedde ungefär samtidigt som Kjaer-linjen kom igång.

Ofta arbetade Speditören intensivt med att noga planera resorna från Köpenhamn till Helsingör, och arrangerade samtidigt gömställen längs den danska östkusten. Allt som allt var organisationen delaktig i att frakta fler än 3 100 judar och frihetskämpar över sundet till Sverige. Man hör sällan talas om gruppen, kanske eftersom de verkade bakom de kända namnen som Syklubben och liknande.

Syklubben fick kontakt med just Speditören på något otymplig väg, enligt Ove Bruhn, som sa att kontakten etablerades via ett kontaktnät som gick via Köpenhamn-Malmö-Helsingborg-Helsingör. Syklubben hade alltså kontakt med Helsingborg, och därifrån hade man kontakt med Malmö, som i sin tur arbetade mot Speditören i Köpenhamn.

Detta är en omtvistad fråga som vi kanske aldrig får något riktigt svar på. Källorna motsäger här varandra på en del punkter. 

En annan möjlighet är att man etablerade kontakt via Snekkersten kro, där motståndsmän gömde sig fram till dess att krögaren och motståndsmannen H. C. Thomsen greps och skickades till koncentrationsläger. Via Snekkersten skulle de i så fall ha mött både Jörgen Haagen Schmith (kallades för Citronen), och Blichfeldt Möller, som nämns på sidan Nejlikorna. Blichfeldt Möller brukar också han anges som trolig länk mellan Speditören och Syklubben. 

Saken blir inte mindre komplicerad av att Speditören bytte namn flera gånger och hette till exempel Postassistenten och Postmästaren, med mera.

De hade flera egna rutter till Sverige och de seglade från många olika platser i Danmark, till exempel från Själlands udde och Nyköbing. En av de rutterna kallades för 18-manna rutten, och den startades av läkaren Holger Lindhardt. Många av de här turerna sköttes med kontakt mittsunds, där man bytte båt, men ibland seglade de rakt in i Mölles hamn. 

Man skeppade judiska familjer, allierade flygare som skjutits ner och motståndsmän.