Döden på land

Stig berättar om morden i Snekkersten - se filmen. 

Det är svårt att föreställa sig hur läget i Danmark förändrades när landet ockuperades av en främmande makt. Motståndet växte fram relativt snabbt och snart fanns en mängd grupper, som efterhand organiserade sig allt mer. I efterkrigstiden hyllas hjältarna, men sällan funderar man en gång extra på varför de egentligen försökte fly så desperat från Danmark när Gestapo fått upp vittringen på dem. Sanningen är att mängder av danskar avrättades utan rättegång och ibland på platsen där de stod. Att göra motstånd var helt enkelt att spela med sitt liv. 

Några exempel på händelser där allt skedde på liv och död

20 januari 1944
En tysk patrull tog Thormod Larsen med medhjälpare på bar gärning när de höll på att sätta en båt med flyktingar i vattnet. Han skadades svårt efter att kulan slitit upp ett håll med en diameter på 10 centimeter i ryggen. Han återhämtade sig långsamt fysiskt, men psykiskt drabbades han hårt av händelserna under hela livet. 

12 maj 1944
Man grep Erling Kjær utanför Viken i Sverige efter att en av gruppens yngre medlemmar hade misshandlats och torterats för information. Erling Kjær fördes till ett dödsläger och återvände till Danmark efter kriget, hårt åtgången. 

29 Juni 1944
Åtta medlemmar ur Hvidstensgruppen avrättades genom arkebusering i Ryvangen.

10 augusti 1944
På en ensam sten i Snekkersten står namnet på två danska motståndsmän som dödades i samma backe 1944. De kom gående uppifrån byn och var på väg mot Snekkersten krog. Strax bakom dem gick deras respektive fru och flickvän i lugnt tempo. Plötsligt kom två civilklädda män från Gestapo springande, och de sprang först förbi fruarna och sköt sedan Holger Nyhuus Christoffersen och Jørgen Juul Jensen utanför adress Grønnegangen 34. De förråddes av samma stikkers som förrådde H. C. Thomsen bara några minuter senare. 

Mer information
Anledningen till att Holger Nyhuus Christoffersen och Jørgen Juul Jensen var i Snekkersten var för att vila upp sig, efter att ha genomlevt enorm press under kriget. Sabotagen och insatserna de gjorde var oerhört krävande på alla plan - både psykiskt och fysiskt. På det hela taget var Snekkersten ett gott tillhåll för många i motståndsgruppen Holger Danske, då de ofta bodde på Snekkersten Krog, hos H. C. Thomsen. Dagen innan attentatet ovan, så lyckades en förrädare (stikker) avlyssna ett samtal mellan H. C. Thomsen och Nyhuus Christoffersen, där någon snappade upp att de två motståndsmännen skulle dyka upp till frukost nästföljande dag. Gestapo underrättades och rekvirerade en villa i anslutning till järnvägsstationen i Snekkersten, där de väntade på Nyhuus och Juul Jensen. Halvvägs nerför backen mot krogen hörde de två männen något bakom sig, men hann aldrig vända sig om. De sköts kallblodigt på plats, utan varningsskott. Tyskarna vägrade att tillkalla ambulans och lät männen förblöda på marken. En tredje medlem från Holger Danske, som kallades Lillepeter, lyckades undkomma, precis som flickvän och fru till Juul Jensen och Nyhuus. Senare samma dag greps H. C. Thomsen på sin krog och fördes till Västra Fängelset. 

10 augusti 1944
H. C. Thomsen greps och torterades svårt redan i Danmark, men avslöjade ingenting om sina kopplingar till motståndsgruppen Holger Danske eller om alla de flyktingar han fört över sundet. Han fördes till ett koncentrationsläger. Där dödades han genom våldsam tortyr, efter att han fortsatt protestera mot vakternas sätt att behandla människor.  

18 oktober 1944
Bent Faurschou Hviid, ofta kallad Flamman, var en av de mest tongivande danska motståndsmännen. Den 18 oktober 1944 omringas han av tyskarna i villan där han befinner sig. Utan möjlighet att undkomma begår han självmord med cyankalium. När tyskarna hittar honom har giftet redan verkat. 

8 april 1945
Man avrättar 8 danska motståndsmän i Köpenhamn. Samma dag avrättar man ytterligare 4 danska motståndsmän på andra håll, vilka samtliga har dömts samma dag. 

9 april 1945
En 18-årig obeväpnad dansk skjuts på öppen gata.

25 april 1945
Man avrättar nio danska motståndsmän efter en snabb rättegång. 

Summan efter kriget uppgick till fler än 102 avrättningar under ockupationen. Flera dog också i koncentrationsläger, dit 240 danska motståndsmän skickades. Till dessa får man räkna de många civila offren som dog under bombangrepp, sabotageaktioner och under folkstrejken sommaren 1944. De utgör ytterligare 2 300.

Notering: Efter kriget inrättade man en särskild minneslund för fallna motståndsmän i Ryvangen. Den invigdes 5 maj 1950.


FILMKLIPP RELEVANT FÖR MOSTÅNDSRÖRELSEN

Här syns ett av få filmklipp som anknyter till Snekkersten Krog och Holger Danske motståndsgrupp. Man ser flera olika människor i klippet. 

1) Krögaren och motståndsmannen H. C. Thomsen som ägde Snekkersten Kro och som räddade många människor över sundet. Han dog i koncentrationsläger efter att ha tagits av Gestapo.

2) Ett sällsynt klipp med Bent Fauerschou-Hviid (Flamman), Carl Munck och O. B. Bertelsen, som tillsammans lägger en krans vid monumentet "En falden på Vestre Kirkegård" under 1944.

3) Nytårsfest 1943/44.  

4) O. B. Bertelsen med familj.

5) Flammen med familjen Zieler.

5) Oidentifierade män på en båt i en hamn.

6) Josef 'Tom' Søndergaard med Arne Sørensen.

7) Efter kriget - sammankomst på Snekkersten Kro för medlemmar av Horserødklubben.

Bilder

En lista med en del av namnen återfinns här: Avrättade motståndsmän

Källa: Stormcentrum Öresund, Göte Friberg, samt SvD.