Nyheter
uppdaterad 11 februari 2018


11 februari 2019

Skärmavbild 2019-02-11 kl. 14.36.46.jpg

Danska Politiken tipsade om Flykten över sundet i helgens tidning. Otroligt roligt, så klart, att så många tagit den till sitt hjärta. En liten amatörfilm, som ändå fått fin fart över världen.


20 januari 2019

 

Nu kan du äntligen köpa Søren Gulmann och Karina Søby Madsens bok om Syklubben på svenska. Här får du veta allt om hur flyktorganisationen Syklubben kom till under kriget, och hur de arbetade för att rädda så många människor som möjligt. Du köper boken direkt på Adlibris. Och tänk på att den även finns på engelska och danska.

/ Inlägg skapat av Jacob Hjärne, redaktör på Flykten över sundet.


14 oktober 2018

Lärarhandledning.jpg

Nu är snart dokumentationen av filmen klar, i den enkla skrift som kan användas av bland anat lärare och personal som undervisar på andra sätt. Det är en sammanställningen av vad filmen Flykten över sundet handlar om, och ger en bra och tydlig inblick över hur situationen såg ut under kriget. Mer information kommer när boken kan beställas.

Se bild - visst blev den fin? Boken skapades med hjälp från Helge Ax:son Johnsons stiftelse, som också bidrog till den textning av filmen som vi skapade. Tack, säger vi, och alla de lärare som nu kan läsa om händelserna. Beräknad release av boken blir i februari 2019.

/ Inlägg skapat av Jacob Hjärne, redaktör på Flykten över sundet.


18 september 2018

Svenska ambassaden i Sydafrika har skickat ut sin inbjudan:


19 augusti 2018

Nu finns filmen med text om du går till vår sida på Vimeo. Där väljer du symbolen CC, och sedan språket engelska.

(English subtitles are now available at the Vimeo site - choose symbol CC at the bottom, and then english language.)

Fler språk kommer framöver.


02 augusti 2018

Oscarvinnande filmproducenten Benni Korzen, som fick en Oscar för Babette's Feast, var också en av de som räddades över sundet. Och nu har han sett vår film. Efteråt sa han:

"Aside from being deeply moved by your film because "I was there" I must tell you that you have put together a valuable document which is a tribute to the men and women who risked their lives to save their neighbors. It doesn't matter that it is, as you say, a bit rough around the edges. What counts is that it provides the world with a portrait of these men and women, every one of whom shows the audience a role-model which especially during these days is badly needed.

Even if your main audience is Swedish young people what this document means is that it invokes a period in modern history which can teach the world today something essential which seems to have been forgotten: every human being is important.”


31 juli 2018

Filmen når ut i världen
Filmen kommer att visas av svenska ambassaden i Sydafrika. De anordnar två visningar i samarbete med Johannesburg Holocaust & Genocide Centre. 


28 juni 2018

Flykten över sundet kommer att visas på dansk tv
Vår film har plockats upp av dansk tv och kommer att visas minst ett par gånger under året. Tider kommer, tillsammans med mer information om textning och så vidare. 


14 juni 2018

Filmen har tilldelats ett stipendium
Projektet Flykten över sundet har tilldelats ett fint stipendium från Helge Ax:son Johnsons stiftelse, och pengarna ska gå till att ta fram ett undervisningsmaterial till studenter i området runt Helsingborg och Helsingör. Summan var 20.000 kr. 

Tack för det, säger vi, och börjar genast arbetet.


12 juni 2018

Conny Palmkvist från Flykten över sundet översätter bok om Syklubben

Just nu översätter Conny Palmkvist boken The Elsinore Sewing Club från engelska till svenska. Bakom boken står ett danskt förlag (Fantastiske Fortællinger) och författare är Karina Søby Madsen (f. 1978) och Søren Gulmann (f. 1980), som innan skrivit flera lokalhistoriska böcker om Helsingör. Boken om Syklubben finns också  på danska, sedan tidigare. 

Det är en fackbok, som berättar historien om de fyra medlemmarna i Syklubben, och den svenska förgreningen med ett par poliser som hjälpte till i arbetet. Här finns även mycket om just staden Helsingör och om människorna som levde där under ockupationen. Mycket spännande, och framförallt: en okänd historia i Sverige.

The Elsinore Sewing Club
By Søren Gulmann, Karina Søby Madsen
 

Tidigare nyheter

Det fortsatta arbetet
Vi hade helst fortsatt arbetet på obestämbar framtid, men eftersom det mesta av jobbet är gjort ideellt blir det svårt. En liten pott pengar kom från Helsingborgs stad, dock inte ens i närheten för att täcka de 600 timmar som lagts på projektet.

Kvar att utforska finns fler arkiv, människor och museer på den danska sidan, med material som berör både Sverige och Danmark. Historierna som vilar i dessa gömmor kommer snart att vara bortglömda. En tanke vi länge haft går ut på att man kompletterar den här sidan och gör den ännu större, med fler filmade intervjuer, men också med ljud och text.

Intresset kring händelserna som skedde här i Helsingborg/Helsingör under kriget är stort i världen, vilket man upptäcker när man tittar i arkiv i andra länder. Både Syklubben och de svenska poliserna belönades stort internationellt, för sina insatser. Så sent som under 1980-talet fick de träd planterade till sin ära i Israel. 

Visningar av filmen
Flera danska organisationer har redan nu sagt att de ska visa filmen. Den ska också textas till engelska under sommaren och eventuellt ska vi ta fram ett material, som skolorna kan använda för att belysa händelserna här under kriget.